Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!
BADANE PARAMETRY | MATRYCA | METODY |
---|---|---|
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty. Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań. | ||
Aminokwasy po hydrolizie kwaśnej i aminokwasy siarkowe (cystyna/cysteina oraz metionina) | Pasze [AKREDYTACJA] | Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27.01.2009 r., zał.III F |
Aminokwasy po hydrolizie kwaśnej | Pasze, jaja, ryby, przetwory rybne [AKREDYTACJA] | SOP M.004 |
Aminokwasy siarkowe (cystyna/cysteina oraz metionina) | Pasze, jaja, ryby, przetwory rybne [AKREDYTACJA] | SOP M.005 |
Tryptofan | Pasze, jaja, ryby, przetwory rybne [AKREDYTACJA] | SOP M.006 |
Aminokwasy po hydrolizie kwaśnej | Odchody, krew | SOP M.004 |
Aminokwasy siarkowe (cystyna/cysteina oraz metionina) | SOP M.005 | |
Tryptofan | SOP M.006 | |
Lizyna przyswajalna | Pasze | SOP M.004a |
Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!
Ogólne informacje
Aminokwasy są przede wszystkim materiałem budulcowym, ale pełnią również kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu komórek. Aminokwasy, które tworzą strukturę białek są ze sobą połączone wiązaniami peptydowymi.
Mimo, że znanych jest ponad 300 naturalnych aminokwasów, to 18 z nich należy do najczęściej występujących w żywności i paszach. Są odpowiedzialne za rozbudowę masy mięśniowej i biorą udział w metabolizmie tłuszczów oraz cukrów. Aminokwasy są również bardzo ważne z punktu widzenia ekonomiki produkcji pasz i żywności oraz ochrony środowiska. Z tego względu istotne jest właściwe bilansowanie dawek pokarmowych pod względem zawartości tych składników, bowiem uzupełnienie dawki pokarmowej o odpowiednie aminokwasy daje w efekcie zmniejszenie strat azotu w postaci odchodów, a to przekłada się na korzyści produkcyjne i środowiskowe. Z tego też względu analiza aminokwasów, jako element badania pasz, żywności czy też innych materiałów, jest tak istotna.
Różne aminokwasy mają różną wartość żywieniową, a część z nich to tak zwane aminokwasy limitujące, czyli takie których podaż nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu. Można tutaj wyróżnić aminokwasy egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, oraz aminokwasy względnie egzogenne, które są syntetyzowane tylko częściowo i ograniczają wykorzystanie pozostałych aminokwasów. Pozostałe aminokwasy nie są aminokwasami limitującymi i są określane jako aminokwasy endogenne. Typowo egzogenne aminokwasy, to: lizyna, metionina treonina, tryptofan, walina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, a aminokwasy względnie egzogenne, to: cysteina i jej dimer – cystyna, a także tyrozyna, arginina i histydyna, przy czym te dwa ostatnie zaliczane są także do egzogennych w przypadku zwierząt młodych i intensywnie rosnących, a aminokwasy endogenne, to: alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, seryna i prolina.
Nasze akredytowane laboratorium wykonuje badania pasz i premiksów pod kątem aminokwasów. Ich zawartość oznaczamy także w różnych materiałach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Analiza aminokwasów podzielona jest na kategorie. Możemy je oznaczyć po hydrolizie białka (18 aminokwasów). Są to po hydrolizie kwaśnej: kwas asparaginowy, treonina, seryna, kwas glutaminowy, prolina, glicyna, alanina, walina, izoleucyna, leucyna, tyrozyna, fenyloalanina, histydyna, lizyna i arginina (15 aminokwasów); po hydrolizie z utlenieniem: cystyna/cysteina oraz metionina (jako 2 aminokwasy), po hydrolizie zasadowej: tryptofan (1 aminokwas). Możemy też zbadać zawartość wolnych aminokwasów. Wykorzystujemy metodę chromatografii jonowymiennej z reakcją ninhydrynową. Możemy również oznaczyć zawartość aminokwasów fizjologicznych w surowicy krwi, innych płynach ustrojowych i odchodach, a także zawartość lizyny przyswajalnej w paszach (metodą po reakcji z 2,4 –dinitrofluorobenzenem).
Zainteresowały Cię badania aminokwasów?