BADANE PARAMETRY | MATRYCA | METODY |
---|---|---|
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty. Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań. | ||
Cholesterol (3β-Hydroxy-5-cholestene) | Produkty zwierzęce, np. mięso, mleko; tłuszcze; Jaja [AKREDYTACJA] | SOP M.023a; SOP M.023b; SOP M.023 (akredytacja) |
Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!
Ogólne informacje
Cholesterol (3β-Hydroxy-5-cholestene lub też 5-Cholesten-3β-ol) zaliczany do lipidów, należy do steroidów zawierających grupę hydroksylową. Mimo, że jego nadmiar jest szkodliwy i może odkładać się na ściankach naczyń krwionośnych, wywołując chorobę wieńcową, to jego normalny poziom wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest on niezbędny do syntezy witaminy D3, kortykosterydów, hormonów płciowych czy kwasów żółciowych. Obecny w organizmie cholesterol może być zarówno w nim syntetyzowany, jak i pochodzić od spożywanych pokarmów. Cholesterol endogenny stanowi większą część tego składnika w organizmie i jest wytwarzany głównie przez komórki wątroby i jelit. Na to, jak ważny dla organizmu jest ten steryd wskazuje duża jego obfitość w błonach komórek nerwowych mózgu i wpływ jaki wywiera na ich prawidłowe funkcjonowanie. Cholesterol również pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy, a także może pełnić rolę przeciwutleniacza. Druga część obecnego w organizmie cholesterolu pochodzi z żywności. Cholesterol jest obecny w produktach zwierzęcych, takich jak jaja, mózg, podroby i mięso, przy czym najwięcej jest go w dwóch pierwszych produktach (kilkanaście mg/g), mniej w podrobach (kilka mg/g), a jeszcze mniej w mięsie (około 1 mg/g). Przyjmuje się, że duża ilość cholesterolu w żółtku jaja nie jest szkodliwa ze względu obecność w nim choliny i luteiny, które neutralizują negatywne skutki nadmiaru cholesterolu. Ponadto, cholesterol w niektórych tłuszczach zwierzęcych (na przykład w tłuszczu sadełkowym gęsi) może występować nawet w mniejszych ilościach niż w mięsie.
Analiza cholesterolu w produktach pochodzenia zwierzęcego wykonywana jest w Centralnym Laboratorium metodą chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID).
Zainteresowały Cię badania cholesterolu?