BADANE PARAMETRYMATRYCAMETODY
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty.
Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań.
Cholesterol (3β-Hydroxy-5-cholestene)Produkty zwierzęce, np. mięso, mleko;
tłuszcze;

Jaja [AKREDYTACJA]
SOP M.023a;
SOP M.023b;

SOP M.023 (akredytacja)

Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!

Ogólne informacje

Cholesterol (3β-Hydroxy-5-cholestene lub też  5-Cholesten-3β-ol) zaliczany do lipidów, należy do steroidów zawierających grupę hydroksylową. Mimo, że jego nadmiar jest szkodliwy i może odkładać się na ściankach naczyń krwionośnych, wywołując chorobę wieńcową, to jego normalny poziom wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest on niezbędny do syntezy witaminy D­3, kortykosterydów, hormonów płciowych czy kwasów żółciowych. Obecny w organizmie cholesterol może być zarówno w nim syntetyzowany, jak i pochodzić od spożywanych pokarmów.  Cholesterol endogenny stanowi większą część tego składnika w organizmie i jest  wytwarzany głównie przez komórki wątroby i jelit. Na to, jak ważny dla organizmu jest ten steryd wskazuje duża jego obfitość w błonach komórek nerwowych mózgu i wpływ jaki wywiera na ich prawidłowe funkcjonowanie. Cholesterol również pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy, a także może pełnić rolę przeciwutleniacza. Druga część obecnego w organizmie cholesterolu pochodzi z żywności. Cholesterol jest obecny w produktach zwierzęcych, takich jak jaja, mózg, podroby i mięso, przy czym najwięcej jest go w dwóch pierwszych produktach (kilkanaście mg/g), mniej w podrobach (kilka mg/g), a jeszcze mniej w mięsie (około 1 mg/g). Przyjmuje się, że duża ilość cholesterolu w żółtku jaja nie jest szkodliwa ze względu obecność w nim choliny i luteiny, które neutralizują negatywne skutki nadmiaru cholesterolu. Ponadto, cholesterol w niektórych tłuszczach zwierzęcych (na przykład w tłuszczu sadełkowym gęsi) może występować nawet w mniejszych ilościach niż w mięsie.

Analiza cholesterolu w produktach pochodzenia zwierzęcego wykonywana jest  w Centralnym Laboratorium metodą chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID).

Zainteresowały Cię badania cholesterolu?