BADANE PARAMETRY | MATRYCA | METODY |
---|---|---|
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty. Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań. | ||
Glukozynolany jako suma | Pasze, głownie rzepakowe i produkty roślinne z rodziny krzyżowych (kapustowatych) – np. kapusta, brokuł, kalafior, kalarepa, rzodkiewka, brukselka | SOP M.017 |
Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!
Ogólne informacje
Glukozynolany to związki organiczne składające się trzech elementów: części β-D-tioglikozydowej połączonej przez atom siarki z węglem sulfonowanego oksymu i z łańcucha bocznego pochodzącego od aminokwasów alifatycznych. Glukozynolany, a przede wszystkim produkty ich rozkładu – izotiocyjaniany, są związkami bioaktywnymi. Wskazuje się przede wszystkim na ich właściwości przeciwutleniające. Ponadto, mogą zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów, a ich spożywanie może mieć działanie chemoprewencyjne. Związki te są zawarte w roślinach z rodziny kapustowatych, a więc występują w brukselce, brokule, kapuście, kalafiorze, kalarepie, rzodkiewce, rzodkwi, rukoli, jarmużu, rzeżusze, chrzanie i gorczycy. Duże ilości glukozynolanów można znaleźć w kiełkach warzyw kapustnych. Występują one również w paszach objętościowych, takich jak brukiew czy rzepa, a przede wszystkim w roślinie o największym znaczeniu gospodarczym – rzepaku. Jednak związki te nie zawsze są korzystne, ponieważ spożywane w nadmiarze powodują działania niepożądane. Przede wszystkim zwraca się uwagę na działanie wolotwórcze i mutagenne tych związków. Ma to szczególne znaczenie w gospodarce hodowlanej, gdyż niekorzystne efekty spożywania roślin bogatych w te substancje często pojawiają się w przypadku skarmiania zwierząt dużymi ilościami śruty bądź makuchu rzepakowego. Dodatkowo, nadmiar glukozynolanów może powodować uszkodzenia wątroby i nerek, a także spowolnić wzrost zwierząt.
Centralne Laboratorium Instytutu Zootechniki oferuje analizę glukozynolanów w próbkach pasz zawierających nasiona roślin oleistych, w tym rzepaku i innych roślin z rodziny kapustowatych (brassicaceae). Analiza glukozynolanów, oznaczanych jako ich suma, wykonywana jest metodą HPLC (wysokosprawna chromatografia cieczowa) w oparciu o normę PN ISO 10633-1:2000, po uprzedniej enzymatycznej desulfatacji na żywicy jonowymiennej.
Zainteresowały Cię badania glukozynolanów?