Analiza karotenoidow

BADANE PARAMETRYMATRYCAMETODY
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty.
Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań.
KarotenoidyPasze, w tym zielonki i siano;
Mleko, mięso, wędliny, jaja, sery oraz inne produkty roślinne (np. pomidory, marchew) i pochodzenia zwierzęcego
P 032

Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!

Ogólne informacje

Karotenoidy są związkami chemicznymi należącymi do węglowodorów nienasyconych o specyficznej strukturze. Należą one do grupy substancji zwanych terpenoidami i składają się z połączonych ze sobą 5-cio węglowych jednostek izoprenowych (2-metylobutadien). Do karotenoidów zalicza się między innymi β-karoten, z którego powstaje ważna dla organizmu witamina A. Podobnie jak witaminy A i E, są związkami rozpuszczalnymi w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych. Karotenoidy są barwnikami o barwie żółtej, pomarańczowej czy czerwonej. Występują między innymi w pomidorach, papryce, dyni, marchewce, w zielonych częściach roślin (w postaci chlorofilu, który również jest karotenoidem), a także liściach drzew w okresie jesiennym, nadając im różne barwy. Występują też w środkach żywienia zwierząt. Paszami, w których występują karotenoidy to przede wszystkim zielonki i siano, które są podstawą żywienia u przeżuwaczy i koni. Karotenoidy odpowiadają również za kolor krabów, homarów, krewetek, łososia i pstrąga. Ich niezwykle istotną rolą jest udział w procesach fotosyntezy. Karotenoidy, podobnie jak witaminy A i E, są przeciwutleniaczami i stanowią zabezpieczenie przed reaktywnymi formami tlenu. To właśnie one chronią nienasycone kwasy tłuszczowe roślin przed negatywnymi skutkami  fotooksydacji. Karotenoidy mają istotny wpływ na zdrowie: w odpowiednich dawkach usuwają szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, ograniczają zmiany osteoporotyczne, redukują poziom „złego” cholesterolu, a także biorą udział w procesach widzenia.

Centralne Laboratorium Instytutu Zootechniki oferuje analizy karotenoidów metodą spektrofotometryczną przy długości fali 450nm, po uprzednim wyekstrahowaniu i rozdzieleniu poszczególnych grup substancji na kolumnie z tlenkiem glinu.

Zainteresowały Cię badania karotenoidów?