BADANE PARAMETRYMATRYCAMETODY
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty.
Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań.
KolagenMięso [AKREDYTACJA]AOAC Official Method 990.26

Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!

Ogólne informacje

Kolagen, substancja klejorodna, tworzy tkankę łączną i w znacznych ilościach występuje w kościach, ścięgnach, chrząstkach, kopytach i rogach zwierzęcych.  Również krew, skóra a także mięso zawierają pewną ilość kolagenu. Badania pokazują, że powstawanie kolagenu uzależnione jest od zawartości krzemu w organizmie. Kolagen jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej – pełni on ważną rolę w utrzymaniu skóry w prawidłowej kondycji, zwiększa jej nawilżenie i elastyczność. Właśnie te jego właściwości zostały wykorzystane w kosmetologii. Wpływa także na jakość technologiczną mięsa, a jego zawartość w tkance zwierząt zależy od wielu czynników, w tym rasy, gatunku, wieku zwierzęcia, a także typu mięśni. W kolagen szczególnie bogata jest głowizna. Dlatego też nie dziwi fakt, że z kolagenem często spotykamy się w kulinarnej praktyce w postaci różnego rodzaju galaretek, salcesonów, czy chociażby słynnego karpia w galarecie. Badania również pokazują, że powstawanie kolagenu uzależnione jest od zawartości krzemu w organizmie.

Głównym składnikiem kolagenu, substancji klejorodnej, która tworzy tkankę łączną jest hydroksyprolina. Jest ona podstawowym składnikiem ludzkiego ciała. Nie jest produkowana przez rośliny a wytwarzana tylko w organizmach kręgowców. Jest syntetyzowana w modyfikacji potranslacyjnej poprzez hydroksylację proliny pod wpływem enzymu hydroksylazy prolylowej i w obecności witaminy C. Hydroksyprolina jest charakterystycznym dla kolagenu aminokwasem i tę właściwość wykorzystuje się w analityce. Analizując zawartość kolagenu w mięsie, w rzeczywistości analizujemy zawartość tego aminokwasu. W Centralnym Laboratorium oznaczamy zawartość kolagenu w mięsie metodą spektrofotometryczną po przeliczeniu z zawartości hydroksyproliny, wykorzystując jej standardową zawartość w kolagenie wynoszącą 12,5%.

Zainteresowały Cię badania kolagenu?