BADANE PARAMETRYMATRYCAMETODY
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty.
Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań.
Aktywność pepsynyTreść pokarmowa SOP M.028

Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!

Ogólne informacje

Pepsyna jest enzymem trawiennym w soku żołądkowym i jest wydzielany w formie pierwotnej jako pepsynogen przez komórki błony śluzowej żołądka. W obecności kwasu żołądkowego trawi ona wszystkie rodzaje białek z wyjątkiem protamin i kreatyny i rozkłada je do polipeptydów i oligopeptydów, z których w następnym etapie trawienia tworzą się podstawowe elementy białek – aminokwasy .  Odpowiada za trawienie około 15% białka w żołądku, podczas gdy reszta jest trawiona w jelicie cienkim. Brak pepsyny powoduje niedokwasotę oraz brak apetytu i jest istotna w leczeniu nieżytu żołądka. Skutki niedoboru pepsyny objawiają się głównie w postaci bólów żołądkowych, zgagi, wzdęć, mdłości, biegunek lub zaparć, ale czasem mogą przyczynić się do alergii pokarmowych,  zaburzeń w funkcjonowaniu flory jelitowej, zakażeń pasożytniczych czy anemii. Ze względu na rolę pepsyny w procesach zachodzących podczas trawienia przeprowadza się doświadczenia w zakresie badań zootechnicznych i żywienia zwierząt w celu poprawy wykorzystania składników odżywczych, prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i polepszenia jakości produktów zwierzęcych.

Spektrofotometryczna analiza aktywności pepsyny w treści pokarmowej jest wykonywana  w Centralnym Laboratorium w oparciu o metodę Ansona. 

Zainteresowały Cię badania pepsyny?