BADANE PARAMETRY | MATRYCA | METODY |
---|---|---|
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty. Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań. | ||
Aktywność pepsyny | Treść pokarmowa | SOP M.028 |
Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!
Ogólne informacje
Pepsyna jest enzymem trawiennym w soku żołądkowym i jest wydzielany w formie pierwotnej jako pepsynogen przez komórki błony śluzowej żołądka. W obecności kwasu żołądkowego trawi ona wszystkie rodzaje białek z wyjątkiem protamin i kreatyny i rozkłada je do polipeptydów i oligopeptydów, z których w następnym etapie trawienia tworzą się podstawowe elementy białek – aminokwasy . Odpowiada za trawienie około 15% białka w żołądku, podczas gdy reszta jest trawiona w jelicie cienkim. Brak pepsyny powoduje niedokwasotę oraz brak apetytu i jest istotna w leczeniu nieżytu żołądka. Skutki niedoboru pepsyny objawiają się głównie w postaci bólów żołądkowych, zgagi, wzdęć, mdłości, biegunek lub zaparć, ale czasem mogą przyczynić się do alergii pokarmowych, zaburzeń w funkcjonowaniu flory jelitowej, zakażeń pasożytniczych czy anemii. Ze względu na rolę pepsyny w procesach zachodzących podczas trawienia przeprowadza się doświadczenia w zakresie badań zootechnicznych i żywienia zwierząt w celu poprawy wykorzystania składników odżywczych, prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i polepszenia jakości produktów zwierzęcych.
Spektrofotometryczna analiza aktywności pepsyny w treści pokarmowej jest wykonywana w Centralnym Laboratorium w oparciu o metodę Ansona.
Zainteresowały Cię badania pepsyny?