BADANE PARAMETRY* | MATRYCA | METODY |
---|---|---|
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty. Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań. | ||
Jod | Pasze [AKREDYTACJA] | SOP M.016 |
Jaja, mięso i przetwory warzywno-mięsne, glony, mleko w proszku [AKREDYTACJA] | SOP M.016a | |
Mocz [AKREDYTACJA] | SOP M.016c | |
Mleko [AKREDYTACJA] | M.016d | |
Makroelementy – Ca, Mg, Na, K | Pasze [AKREDYTACJA] | SOP M.008; SOP M.008a (Ca, Mg) |
Mięso i produkty mięsne [AKREDYTACJA] | SOP M.008b | |
Mleko i produkty mleczne [AKREDYTACJA] | SOP M.008c | |
Mikroelementy – Cu, Fe, Zn, Mn | Pasze [AKREDYTACJA] | SOP M.010 |
Mięso i produkty mięsne [AKREDYTACJA] | SOP M.010b | |
Chrom (Cr) | Pasze, kał [AKREDYTACJA] | SOP M.015 |
Fosfor (P) | Pasze, mięso, kości, kał, mocz (kałomocz), mleko i produkty mleczne [AKREDYTACJA] | SOP M.009 |
Chlorki (Cl–) | Pasze | SOP M.019 |
* Inne pierwiastki do uzgodnienia; zobacz też badania jodu (Jod)
Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!
Ogólne informacje
Składniki mineralne biorą udział w licznych przemianach fizjologicznych, w tym regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i odpowiadają za równowagę kwasowo-zasadową (przykładowo: sód, potas, chlor) oraz tworzą struktury układu kostnego (głównie wapń, magnez i fosfor). Ich niedobór lub nadmiar prowadzi do zaburzeń metabolizmu, zaburzeń w rozrodzie i przyczynia się do powstania stanów chorobowych u zwierząt i ludzi. Dlatego też analiza składników mineralnych jest tak istotna. Makro- i mikro pierwiastki są niezwykle ważne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Na przykład, poziom selenu, żelaza, a przede wszystkim jodu istotnie oddziałują na właściwą pracę gruczołu tarczycowego.
Centralne Laboratorium Instytutu Zootechniki oferuje w paszach analizy składników mineralnych, takich jak:
- Jod (I)
- Makroelementy – Ca, Mg, Na, K
- Mikroelementy – Cu, Fe, Zn, Mn
- Chrom (Cr)
- Fosfor (P)
- Chlorki (Cl–) Inne pierwiastki – do uzgodnienia
Analizy jodu wykonujemy metodą kinetyczno-spektrofotometryczną, bazującą na katalizowanej przez jod reakcji Sandell’a –Kolthoff’a redukcji jonów ceru: Ce+4 → 2 Ce+3, analizy fosforu metodą spektrofotometryczną z reakcją redukcji do błękitu fosforomolibdenowego, a analizy chlorków metodą miareczkowo – argentometryczną (metoda Volharda). Pozostałe pierwiastki oznaczamy metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (FAAS).
Analizy chromu wykonujemy w badaniach strawnościowych. Pierwiastek ten ma niebagatelne znaczenia dla praktyki rolniczej, ponieważ umożliwia oznaczenie stopnia wykorzystania składników pokarmowych przez zwierzęta.
Zainteresowały Cię badania składników mineralnych?