BADANE PARAMETRY*MATRYCAMETODY
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty.
Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań.
JodPasze [AKREDYTACJA]SOP M.016
Jaja, mięso i przetwory warzywno-mięsne, glony, mleko w proszku [AKREDYTACJA]SOP M.016a
Mocz [AKREDYTACJA]SOP M.016c
Mleko [AKREDYTACJA]M.016d
Makroelementy – Ca, Mg, Na, KPasze [AKREDYTACJA]SOP M.008; SOP M.008a (Ca, Mg)
Mięso i produkty mięsne [AKREDYTACJA]SOP M.008b
Mleko i produkty mleczne [AKREDYTACJA]SOP M.008c
Mikroelementy –  Cu, Fe, Zn, MnPasze [AKREDYTACJA]SOP M.010
Mięso i produkty mięsne [AKREDYTACJA]SOP M.010b
Chrom (Cr)Pasze, kał [AKREDYTACJA]SOP M.015
Fosfor (P)Pasze, mięso, kości, kał, mocz (kałomocz), mleko i produkty mleczne [AKREDYTACJA]SOP M.009
Chlorki (Cl)PaszeSOP M.019

* Inne pierwiastki do uzgodnienia; zobacz też badania jodu (Jod)

Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!

Ogólne informacje

Składniki mineralne biorą udział w licznych przemianach fizjologicznych, w tym regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i odpowiadają za równowagę kwasowo-zasadową (przykładowo: sód, potas, chlor) oraz tworzą struktury układu kostnego (głównie wapń, magnez i fosfor). Ich niedobór lub nadmiar prowadzi do zaburzeń metabolizmu, zaburzeń w rozrodzie i przyczynia się do powstania stanów chorobowych u zwierząt i ludzi. Dlatego też analiza składników mineralnych jest tak istotna. Makro- i mikro pierwiastki są niezwykle ważne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Na przykład, poziom selenu, żelaza, a przede wszystkim jodu istotnie oddziałują na właściwą pracę gruczołu tarczycowego.

Centralne Laboratorium Instytutu Zootechniki oferuje w paszach analizy składników mineralnych, takich jak:

  • Jod (I)
  • Makroelementy – Ca, Mg, Na, K
  • Mikroelementy –  Cu, Fe, Zn, Mn
  • Chrom (Cr)
  • Fosfor (P)
  • Chlorki (Cl) Inne pierwiastki – do uzgodnienia

Analizy jodu wykonujemy metodą kinetyczno-spektrofotometryczną, bazującą na katalizowanej  przez  jod reakcji Sandell’a –Kolthoff’a redukcji jonów ceru:   Ce+4  → 2 Ce+3, analizy fosforu metodą spektrofotometryczną z reakcją redukcji do błękitu fosforomolibdenowego, a analizy chlorków metodą miareczkowo – argentometryczną (metoda Volharda). Pozostałe pierwiastki oznaczamy metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej  (FAAS).
Analizy chromu wykonujemy w badaniach strawnościowych. Pierwiastek ten ma niebagatelne znaczenia dla praktyki rolniczej, ponieważ umożliwia oznaczenie stopnia  wykorzystania składników pokarmowych przez zwierzęta.

Zainteresowały Cię badania składników mineralnych?