BADANE PARAMETRYMATRYCAMETODY
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty.
Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań.
Tokoferole (α-, β-, γ-, δ-)
Tokotrienole (α-, β-, γ-, δ-)
Pasze, w tym zboża;
Mleko, mięso, wędliny, jaja, sery oraz inne produkty roślinne i pochodzenia zwierzęcego
SOP M.001b

Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!

Ogólne informacje

Główna postać witaminy E, α -tokoferol, nie jest jedyną formą witaminy E. Do tej grupy zalicza się jeszcze 7 podobnych związków, tak zwanych kongenerów. Wszystkie one mają podobną budowę chemiczną i pełnią podobne funkcje w organizmie. Tymi związkami są tokoferole (α-, β-, γ-, δ-) i tokotrienole (również α-, β-, γ-, δ-). Tokoferole i tokotrienole są substancjami rozpuszczalnymi w tłuszczach o silnych właściwościach przeciwutleniających, które dodane do paszy, chronią ją przed ujemnymi skutkami utlenienia tłuszczów obniżających wartości smakowe, zapachowe i odżywcze pasz. Działając w ten sposób przedłużają również okres trwałości paszy. Związki te zapewniają także prawidłowy przebieg procesów biologicznych w organizmie, a ich brak powoduje peroksydację błon komórkowych neuronów. Z tego powodu tokoferole i tokotrienole skutecznie neutralizują wolne rodniki, chroniąc tym samym organizm przed starzeniem. Działają też przeciwzapalnie, a także odżywiają i poprawiają elastyczność skóry. Głównym źródłem tokoferoli i tokotrienoli są oleje roślinne, w tym zawarte w kiełkach i ziarnie zbóż oraz pestkach owoców, a także olejach zwierzęcych, głównie w rybach. Centralne Laboratorium Instytutu Zootechniki oferuje analizy tokoferoli i tokotrienoli w paszach i żywności metodą HPLC (wysokosprawna chromatografia cieczowa), po uprzednim zmydleniu substancji tłuszczowych zawartych w próbce, a następnie ekstrakcji mieszaniną rozpuszczalników organicznych i oznaczeniu chromatograficznym przy użyciu detektora fluoroscencyjnego.

Zainteresowały Cię badania tokoferoli i tokotrienoli?