BADANE PARAMETRY | MATRYCA | METODY |
---|---|---|
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty. Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań. | ||
Związki lotne | Pasze | SOP M.025 |
Związki lotne, kluczowe związki zapachowe | Mleko, mięso, wędliny, jaja, sery oraz inne produkty roślinne i pochodzenia zwierzęcego | SOP M.025 |
Lotne związki organiczne (LZO) | Odchody | SOP M.025 |
Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!
Ogólne informacje
Związki lotne (LZO) to substancje, które charakteryzują się względnie niską masą cząsteczkową, zazwyczaj nieprzekraczającą 350 daltonów, a także niską temperaturą wrzenia i prężnością par w warunkach otoczenia. Analizy, które określają ich zawartość to techniki chromatograficzne, spektrometryczne oraz badanie olfaktometryczne, w których węch pełni rolę przyrządu pomiarowego.
Wspomniane związki wpływają na kulinarną jakość żywności, głównie mięsa, mleka, serów i ich przetworów. Kształtują ich smakowitość, na którą składają się zarówno smak jak i zapach. Ten drugi jest znacznie silniejszy, gdyż receptory ludzkie (a w jeszcze większym stopniu zwierzęce) reagują na niego przy znacznie niższych stężeniach niż w przypadku smaku. Stąd pomiary zapachów są tak istotne.
Niektóre związki lotne wykazuje na tyle silne właściwości zapachowe, że określa się je jako kluczowe związki zapachowe, które w znacznym stopniu decydują o wyborze przez konsumenta danego produktu. Rolę związków lotnych podkreśla obecnie coraz bardziej powszechna świadomość ekologiczna konsumentów, która wpływa na wzrost tendencji do spożywania zróżnicowanych pod względem smaku i zapachu produktów spożywczych pochodzących od zwierząt ras rodzimych, a także zwierząt trzymanych w naturalnych warunkach i otrzymujących paszę ekologiczną.
Analizy chromatograficzne, spektrometryczne oraz badanie olfaktometryczne są wykonywana w naszym laboratorium przez wykwalifikowany personel, dzięki czemu przebiegają na najwyższym poziomie.
Centralne Laboratorium Instytutu Zootechniki oferuje badania dotyczące LZO w próbkach pochodzenia zwierzęcego (mięso, tłuszcz, wędliny, sery itp.).
Wykonujemy następujące analizy:
- analiza związków lotnych, jako profil LZO z zastosowaniem technik izolacji i zatężania SPME, SAFE w jednowymiarowej technice chromatografii gazowej (GC-MS).
- możliwe prowadzenie badań w technice dwuwymiarowej chromatografii gazowej 2D-GC (tzw. heart cutting),
- oznaczenia ilościowe wybranych LZO,
- badania olfaktometryczne , czyli pomiary zapachów techniką chromatografii gazowej-olfaktometrii (GC-O-FID)
- opracowanie statystyczne uzyskanych wyników (poszukiwanie markerów, budowa modeli klasyfikacyjnych itp.)
Badania olfaktometryczne przeprowadzaliśmy między innymi w gęsinie z gęsi kołudzkiej – rasie wytworzonej w Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka Instytutu Zootechniki Państwowego instytutu Badawczego (fot. Krzysztof Wojtycza):
A tak wyglądają aparaty do destylacji związków lotnych techniką SAFE (Solvent Assisted Flavour Evaporation) i zagęszczania związków zapachowych (odparowanie rozpuszczalnika w chłodniczkach Kuderna-Danish):
Zainteresowały Cię badania związków lotnych?