BADANE PARAMETRY* | MATRYCA | METODY |
---|---|---|
Zapewniamy konkurencyjne ceny. Stosujemy rabaty. Cenę uzgadniamy każdorazowo po omówieniu i zaaprobowaniu przez klienta zakresu badań. | ||
SUCHA MASA/WILGOTNOSĆ, BIAŁKO OGÓLNE, TŁUSZCZ, WŁÓKNO, POIÓŁ, SKROBIA | Pasze | ISO 12099:2017 |
ENERGIA METABOLICZNA | Mieszanki dla drobiu | SOP M.024a |
TŁUSZCZ ŚRÓDMIĘŚNIOWY | Mięso wieprzowe, schab | SOP M.024c |
Pamiętaj, jeśli zamówisz badania większej ilości próbek, uzyskasz dodatkowy rabat!
Ogólne informacje
Spektroskopia odbiciowa w bliskiej podczerwieni (analiza NIRS) jest szybką i tanią metodą analityczną. Dzięki niej możemy oszacować zawartości podstawowych składników pokarmowych w paszach i mięsie.
Analiza NIRS opiera się na pomiarach pochłaniania fal w bliskiej podczerwieni przez wiązania między atomami budującymi różne cząsteczki wchodzące w skład próbki. Przy użyciu specjalistycznego analizatora wiadomość na temat pochłoniętych fal tworzony jest wykres zwany widmem. Ponieważ wiązania między różnymi atomami absorbują fale w charakterystyczny sposób, można z niego uzyskać informacje na temat substancji znajdujących się w próbce.
Szybka i tania analiza NIRS stosowana jest do badań przesiewowych np. podczas określania składu pasz. Informacje na temat zawartości składników pokarmowych uzyskiwane są pośrednio, metodą porównania z wynikami z bazy danych. Jeśli oznaczanie wskaże, zgodność z deklaracjami producenta, wynik przyjmuje się jako spełniający wymagania. W sytuacji, wykazania niezgodności konieczne jest wykonanie badań metodami chemicznymi, które również znajdziecie w naszym laboratorium. Analizę NIRS stosuje się również do szacowania zawartości tłuszczu w mięsie.
Jesteśmy otwarci na nowe wyzwania i dlatego możemy również wykonać kalibracje NIRS na szacowanie zawartości innych składników.
Zainteresowały Cię badania NIRS?